Close
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Χρησιμοποιήστε σωστά το κλιματιστικό σας

           

Στην εποχή μας, τα κλιματιστικά έχουν γίνει απαραίτητο αφεσουάρ της καθημερινότητας μας και σήμερα, ολοένα και περισσότερα σπίτια προσθέτουν στον απαραίτητο εξοπλισμό και το κλιματιστικό.

Πως να προφυλάξετε την τσέπη σας

Πως να προφυλάξετε την υγεία σας

Ένα κλιματιστικό που χρησιμοποιείται σωστά, παρέχει άνεση.  Η κατάχρηση όμως ή η κακή του χρήση μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.

Η κακή χρήση και η κατάχρηση του κλιματιστικού, δημιουργεί ασθένειες που σχετίζονται κυρίως με το αναπνευστικό σύστημα με συπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία του, τη φυσική του κατάσταση, την προσαρμοστικότητα του κ.λ.π. αλλά που συχνά περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, ζάλη, ρινική συμφόρηση, ρινική καταροή, αδύναμη μνήμη κ.α.  

Τα συμπτώματα αυτά δημιουργούνται από τους μικρό-οργανισμούς που κινούνται στον αέρα και έχουν σαν έδρα τα φίλτρα του κλιματιστικού. Οι μικρό-οργανισμοί αυτοί δημιουργούν μια σειρά συμπτώματα όπως τα παραπάνω, και σε μεγάλα κτίρια όπου η συντήρηση δεν γίνεται επιμελώς, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ασθενούν όλοι οι εργαζόμενοι στο κτίριο, από ασθένειες που χαρακτηρίζονται με τον όρο "Συμπτώματα άρρωστου κτιρίου".

Για να είναι ασφαλής η διαμονή και η εργασία σε ένα κτίριο

Για να αποτραπούν τα συμπτώματα που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση του κλιματιστικού, πρώτα από όλα θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο σύστημα εξαερισμού. Τα φίλτρα στα κλιματιστικά πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, για την πρόληψη εξάπλωσης επιβλαβών μικροοργανισμών, τουλάχιστον 1 – 2 φορές το μήνα. Επίσης τα δωμάτια πρέπει να αερίζονται τακτικά.

Είναι πολύ σημαντικό η διαφορά της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμοκρασίας να μη ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου.
Μην αφήνετε ποτέ ανοιχτά τα κλιματιστικά το βράδυ που κοιμάστε.
Αν έχετε μείνει κάποιο συγκεκριμένο χρόνο σε ένα δωμάτιο με κλιματιστικό, παραμείνετε ανάλογο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο.
Πίνετε αρκετό νερό.
Μην μετακινείστε απευθείας από ένα δωμάτιο με κλιματισμό, σε ένα άλλο χωρίς. παραμείνετε για κάποιο χρονικό διάστημα σε έναν ουδέτερο χώρο. Επίσης, ποτέ δε πρέπει να βγαίνετε έξω απευθείας στον ήλιο αν πριν ήσασταν σε κλιματιζόμενο δωμάτιο, καθώς το σώμα θα δυσκολευθεί αρκετά να προσαρμοστεί στις απότομες αλλαγές τις θερμοκρασίας.

Θεραπείες από την παραδοσιακή Κινεζική ιατρική

Οι ξαφνικές μεταβολές της θερμοκρασίας, αναγκάζουν το σώμα να προσαρμοστεί γρήγορα και απότομα, με αποτέλεσμα να καταναλώνει αρκετή ζωτική ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος της πρόωρης κούρασης και αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι κινέζικη ιατρική έχει αναπτύξει μεθόδους που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα:

Όταν παραμένετε αρκετή ώρα σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο, φορέστε μια ζακέτα ή ένα κασκόλ γύρω από το λαιμό, αφού είναι η περιοχή που χρειάζεται περισσότερη προστασία, καθώς από εκεί είναι πιο εύκολο να αποκτήστε κρυολόγημα. Οι γυναίκες θα πρέπει να καλύψουν τα πόδια τους.
Αν θέλετε να κοιμηθείτε με ανοιχτά τα κλιματιστικά, τότε ρυθμίστε τα να κλείσουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μην είναι ανοιχτό όλο το βράδυ.
Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι το πρωί, πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι. Αυτό θα σας βοηθήσει να ιδρώσετε και να αποβάλλεται τις τοξίνες. Μην καταναλώνετε κρύα τρόφιμα στο πρωινό.
Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει δημιουργηθεί ξηρός αέρας. Μπορεί να αισθάνεστε τα ρεύματα του αέρα αναζωογονητικά, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα εσωτερικά όργανα και να προκαλέσει ασθένειες όπως αρθρίτιδα, άσθμα, κρυολόγημα, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, πόνο στις αρθρώσεις και δυσπεψία.
Επιπρόσθετη γενική συμβουλή:

Τέλος να θυμάστε ότι δεν πρέπει να πίνετε κρύα ποτά, θα σας δώσουν μια ανάσα δροσιάς για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά θα καταναλώσουν αρκετή ζωτική ενέργεια, αφού ο οργανισμός θα τη χρειαστεί να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία και πάλι στα φυσιολογικά επίπεδα. Το στομάχι και η σπλήνα σας θα υποφέρουν εξαιτίας αυτού, και μπορεί να εμφανίσετε δυσπεψία μαζί με κούραση.

           

Αφήστε το σχόλιό σας