Close
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Λέβητες πέλλετ - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

           

.

Λέβητας πέλλετ εγκατεστημένος σε κατοικία

.

.

Εισαγωγή.

.
Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, δημιουργήθηκε πολύ μεγάλος θόρυβος γύρω από τους λέβητες πέλλετ και πάρα πολλά άρθρα εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, άρθρα πολλές φορές γραμμένα από ανθρώπους άσχετους με τον χώρο της θέρμανσης.


Δεν είναι λίγοι οι «επαγγελματίες» που έσπευσαν να καταδικάσουν το πετρέλαιο στην αφάνεια και να προβλέψουν ένα μέλλον γεμάτο με λέβητες και εστίες πέλλετ, ενώ ακόμη χειρότερα, πολλοί μη – επαγγελματίες, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για δουλειά, και «κατασκεύασαν» εγκαταστάσεις πέλλετ πολύ χαμηλού κόστους, πολλές φορές άκρως επικίνδυνες για την ασφάλεια των χρηστών.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά της επιλογής του καυσίμου πέλλετ σαν καύσιμο θέρμανσης, καθώς και τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε κατά την εγκατάσταση ενός τέτοιου λέβητα για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα από όλα να πούμε μερικά πράγματα για το πέλλετ και τους λέβητες βιομάζας στους οποίους μπορούμε να το κάψουμε για να θερμάνουμε το χώρο μας.

.

Τι είναι το πέλλετ


Το πέλλετ (pellets = συσσωματώματα) είναι καύσιμο που προέρχεται από την συμπίεση ξύλου και βιομάζας από τα οποία έχει προηγουμένως αφαιρεθεί η υγρασία.

pellets


Το ξύλο και η βιομάζα (υπολείμματα υλοτομίας, κλαδιά, φύλλα, πριονίδι, χαρτί και άλλα υπολείμματα οργανικής ύλης), συμπιέζεται σε ειδικές πρέσες χωρίς χρήση πρόσθετης συγκολλητικής ουσίας και παίρνει το σχήμα μικρών κυλίνδρων υψηλής πυκνότητας και χαμηλής υγρασίας. Οι κύλινδροι αυτοί έχουν μικρό μέγεθος , τέτοιο που επιτρέπει την διακίνηση τους με μηχανικά μέσα (κοχλίες, μεταφορικές ταινίες κ.λ.π.) καθώς και την εύκολη και πρακτική συσκευασία τους.


Η συγκόλληση των κυλίνδρων και η συνοχή τους οφείλεται στην λιγνίνη, που είναι μια φυσική συγκολλητική ουσία που εκχυλίζεται κατά την συμπίεση του ξύλου στις υψηλές πιέσεις των μηχανών παραγωγής πέλλετ.


Τα πέλλετς συνήθως συσκευάζονται σε μικρές συσκευασίες των 15, 20 και 50kgr, ενώ για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις προτιμώνται οι συσκευασίες big bag (~1000kgr) ή η χύδην μορφή που μεταφέρεται με φορτηγά αυτοκίνητα και αποθηκεύεται σε μεγάλα σιλό.

.

Πέλλετ συσκευασμένα σε σακιά των 15kgr

.

Φυσικά χαρακτηριστικά πέλλετ.


Οι κύλινδροι pellets έχουν διάμετρο 6-8 mm και μήκος περίπου 40mm. Το χρώμα τους εξαρτάται από την πρώτη ύλη που κυρίως χρησιμοποιήθηκε και μπορεί να είναι από λευκό ξανθό στο χρώμα της σουηδικής ξυλείας, μέχρι και σκούρο μαύρο στο χρώμα wege.

Τυπικά φυσικά χαρακτηριστικά των πέλλετ που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, είναι:

Διάμετρος κυλίνδρων: 6-8 mm
Πυκνότητα: >650 kg/m3
Μήκος: 30~40 mm
Υγρασία: 8~10%
Θερμογόνος δύναμη > 18 MJ/kg (4.300 kcal / kgr)

Τα πέλλετ που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά παράγουν τέφρα σε ποσοστό περίπου 0,5 μέχρι 1,0% κατά βάρος σε σχέση με την καύσιμη ύλη. Το ποσοστό 1% είναι το μέγιστο ποσοστό παραγωγής τέφρας που γίνεται αποδεκτό από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η θερμογόνος δύναμη των υψηλής ποιότητας συσκευασμένων και πιστοποιημένων πέλλετ, συνήθως είναι μεγαλύτερη των 5.000kcal/kgr

Κατά την καύση πέλλετ σε ειδικούς λέβητες, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί το χαμηλό ποσοστό υγρασίας του προς χρήση πέλλετ, διότι υψηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν προβλήματα στις συσκευές καύσης (λέβητες, καυστήρες, σόμπες κ.λ.π.). Αν και το ποσοστό υγρασίας μπορεί να μετρηθεί με ειδικό όργανο (υγρασιόμετρο), είναι σημαντικό να αγοράζουμε πέλλετ που έχει πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης,

.
Πιστοποιήσεις πέλλετ

Όπως ισχύει για όλα τα προϊόντα, έτσι και στην περίπτωση του πέλλετ, υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις ποιότητας, ανάλογα με τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά του πέλλετ, και φυσικά ανάλογα με την θερμογόνο δύναμη του που έχει να κάνει με την απόδοση κατά την καύση του.


Η πιστοποίηση της καύσιμης ύλης γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ 14961-2 και ΕΝplus


Το πρώτο πρότυπο ΕΝ 14961-2 διαχωρίζει τα πέλλετ σε κατηγορίες ποιότητας, ενώ το δεύτερο (ENplus) πιστοποιεί την καταλληλότητα του πέλλετ για καύση σε εγκαταστάσεις οικιακής χρήσης.


Σύμφωνα με το δεύτερο πρότυπο, τα πέλλετ που θεωρούνται κατάλληλα για οικιακή χρήση κατατάσσονται στις κατηγορίες ENplus A1 και ΕΝplus A2. Η κατάταξη γίνεται με βάση την ικανοποίηση κάποιων βασικών κριτηρίων:

 • Χαμηλό ποσοστό περιεχόμενης υγρασίας
 • Ικανοποιητική θερμογόνος δύναμη
 • Χαμηλό ποσοστό υπολείμματος τέφρας (προστασία της υγείας κατά την χρήση και τον καθαρισμό του λέβητα)
 • Απουσία επιβλαβών χημικών προσμίξεων (προστασία της υγείας του χρήστη από χημικά πρόσθετα που θα μπορούσαν να υπάρχουν στην πρώτη ύλη, όπως βερνίκια , κόλλες κ.λ.π.)

Τα πέλλετ που κατατάσσονται σε χαμηλότερες κατηγορίες ποιότητας (A3, A4) χρησιμοποιούνται μόνο για βιομηχανικές εφαρμογές και η χρήση τους σε οικιακούς λέβητες θα πρέπει να αποφεύγεται.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν το πέλλετ σαν καύσιμη ύλη να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο πέλλετ για να εξασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης και την διασφάλιση της υγείας τους.

.

Πέλλετ και οικονομία

Στην Ελληνική αγορά, η τιμή του pellet κυμαίνεται από τα 0,30€/Kg μέχρι και τα 4,5€/kgr συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Η αγορά του φθηνότερου πέλλετ δεν εξασφαλίζει κατ’ ανάγκη μέγιστη οικονομία, αφού ένα ακριβότερο πέλλετ έχει μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη, άρα παράγει περισσότερη ενέργεια ανα κιλό καυσίμου από ότι ένα φθηνό πέλλετ. Από την άλλη, η αγορά του ακριβότερου πέλλετ της αγοράς δεν προσθέτει απαραίτητα αξία στην χρήση ή στην άνεση, αφού υπάρχουν στην αγορά πολλά υπερτιμημένα πέλλετ που δεν δικαιολογούν κατ’ ανάγκη το υψηλότερο κόστος του.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να βρει το πέλλετ που ταιριάζει στην συσκευή του και καίγεται αποδοτικά χωρίς προβλήματα και χωρίς να παράγει μεγάλες ποσότητες στάχτης,

Η χρήση των πέλλετ σαν καύσιμη ύλη συνεπάγεται μείωση των εξόδων θέρμανσης της τάξης του 50% σε σχέση με τις κλασσικές εγκαταστάσεις πετρελαίου, και σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών η απόσβεση των επιπλέον εξόδων που απαιτούνται για την αγορά ενός λέβητα πέλλετ αποσβένεται σε διάστημα 5 ετών.

Σε εθνικό επίπεδο, η καύση πέλλετ από εγχώριες πρώτες ύλες οδηγεί στην μείωση των εισαγωγών καυσίμων και άρα στην βελτίωση της εθνικής μας οικονομίας, ενώ ειδικά στην περίπτωση των pellet που παράγονται από καλλιέργεια φυτών, η καλλιέργεια βοηθά στην βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και μπορεί να αποτελέσει για τους παραγωγούς μια διέξοδο από τη διαρκώς αυξανόμενη οικονομική κρίση, δίνοντας εργασία σε Ελληνικά χέρια.

.

Πέλλετ και περιβάλλον

Η πρώτη ύλη παραγωγής πέλλετ είναι όπως είπαμε η βιομάζα, και η χρήση πιστοποιημένου πέλλετ διασφαλίζει την έλλειψη χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να αποβούν βλαβερές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν πρόσθετη επιβάρυνση προς το περιβάλλον, αφού δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί σε καμία μέθοδο θέρμανσης, είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε για ρεύμα (όπου το διοξείδιο παράγεται στο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος)

Η τυποποίηση και η σταθερότητα της ποιότητας των πιστοποιημένων πέλλετ, οδηγεί σε καλή καύση τους χωρίς την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων αιθάλης και στάχτης που συναντάται κατά την καύση ξύλου όπου τα χαρακτηριστικά ποιότητας (υγρασία, σύνθεση κ.λ.π.) βεβαίως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί σταθερή.

.

Πλεονεκτήματα από την χρήση πέλλετ

 • Το πέλλετ είναι πρακτικό στη χρήση, αφού μεταφέρεται εύκολα συσκευασμένο σε πρακτική συσκευασία.
 • Παρέχει υψηλή άνεση, αφού οι συσκευές που καίνε πέλλετ μας επιτρέπουν την αραιή 
 • Έχει σταθερή ποιότητα και χαρακτηριστικά σε σχέση με το ξύλο και τα άλλα φθηνά καύσιμα.
 • Είναι αποδοτικό στην καύση, αφού οι λέβητες πέλλετ σε αντίθεση με τους λέβητες ξύλου διαθέτουν αυτοματισμούς για την ρύθμιση της καύσης
 • Είναι οικολογικό, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε δασικά υπολείμματα και άλλα υλικά τα οποία διαφορετικά δεν θα αξιοποιούνταν.
 • Είναι οικονομικό στη χρήση.
 • Η τιμή του δεν εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα κ.λ.π.)

.

.

Λέβητες πέλλετ

.

.
Είδη λεβήτων πέλλετ


Δύο είναι τα βασικά είδη λεβήτων πέλλετ: Οι λέβητες με καυστήρα πέλλετ, και οι λέβητες βιομάζας.

Οι λέβητες με καυστήρα πέλλετ, μοιάζουν πολύ με τους λέβητες πετρελαίου, οι ομοιότητα τους όμως έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση, αφού πρόκειται για εντελώς διαφορετικές συσκευές, σχεδιασμένες από την αρχή για καύση πέλλετ.

Λέβητας πέλλετ με εξωτερικό καυστήρα

Η τροποποίηση υφιστάμενων λεβήτων πετρελαίου σε λέβητες πέλλετ με αλλαγή μόνο του καυστήρα που συμβουλεύουν διάφοροι επιτήδιοι για την μείωση του κόστους κατασκευής είναι εντελώς λάθος, και οδηγεί σε υψηλή κατανάλωση και τεχνικά προβλήματα στον καυστήρα, αφού ο λέβητας πετρελαίου είναι σχεδιασμένος για καύση άλλου καυσίμου, με διαφορετική συμπεριφορά κατά την καύση.

Τέτοιες εγκαταστάσεις εμφανίζουν πολύ συχνά προβλήματα στον καυστήρα (υψηλές θερμοκρασίες, συχνή αντικατάσταση ανταλλακτικών κ.λ.π.), ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την ασφάλεια των χρηστών.

.

.

Οι λέβητες βιομάζας είναι συσκευές σχεδιασμένες εξ αρχής για καύση πέλλετ και βιομάζας (μικρά κουκούτσια, wood chips κ.λ.π.) και κατατάσσονται με τη σειρά τους σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τον εσωτερικό τους σχεδιασμό. Ετσι, υπάρχουν λέβητες βιομάζας με καυστήρα ηφαιστείου (volcano), εσχαρωτοί λέβητες, λέβητες με τροφοδοσία από το επάνω μέρος τους κ.λ.π.)

Λέβητας πέλλετ Wolf pellet

Εσχαρωτός λέβητας πέλλετ / βιομάζας

Οι λέβητες βιομάζας (χωρίς καυστήρα), έχουν σε γενικές γραμμές μεγαλύτερο όγκο από τους γνωστούς κλασσικούς λέβητες πετρελαίου.

.

.

Βασικά μέρη των λεβήτων πέλλετ

Λέβητας πέλλετ / βιομάζας

.

Δεξαμενή τροφοδοσίας (15)

Είναι ο χώρος στον οποίο αποθηκεύουμε το πέλλετ που απαιτείται για την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα. Στους λέβητες πέλλετ με καυστήρα η δεξαμενή είναι ξεχωριστή κατασκευή και βρίσκεται δίπλα στον λέβητα, ενώ στους λέβητες βιομάζας η δεξαμενή είναι ενσωματωμένη στον λέβητα, συνήθως συνδεδεμένη μηχανικά δίπλα σε αυτόν και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του λέβητα.

.

Άξονας τροφοδοσίας (11)

Πρόκειται συνήθως για ατέρμονα κοχλία, ο οποίος μεταφέρει το πέλλετ από την δεξαμενή αποθήκευσης στον καυστήρα ή τον χώρο καύσης. Στους υψηλής ποιότητας λέβητες πέλλετ, πριν τον κοχλία υπάρχει ασφαλιστική διάταξη (συνήθως με διπλές περιστροφικές βαλβίδες - 13,14) για την απομόνωση του κοχλία από την δεξαμενή αποθήκευσης, για την αποφυγή μετάδοσης της φωτιάς σε περίπτωση που αρχίσει να καίγεται το υλικό μέσα στον κοχλία.

.

Καυστήρας (1)


Καυστήρα ονομάζουμε την διάταξη στην οποία λαμβάνει χώρα η καύση του πέλλετ. Ο καυστήρας όπως αναφέραμε παραπάνω μπορεί να είναι εξωτερικός καυστήρας πέλλετ, ή ενσωματωμένος στον λέβητα.

.
Αντίσταση έναυσης (12)

Η αντίσταση έναυσης είναι υπεύθυνη για το άναμα της φωτιάς κάθε φορά που ξεκινάει ο λέβητας την λειτουργία του χωρίς να υπάρχει ήδη φλόγα στον θάλαμο καύσης. Η έναυση γίνεται με τη βοήθεια ειδικού ανεμιστήρα χαμηλής παροχής που μεταφέρει τη θερμότητα που παράγει η ηλεκτρική αντίσταση στο καύσιμο πέλλετ και το βοηθά να πάρει φωτιά.

Οι αντιστάσεις είναι κυρίως δύο ειδών, οι απλές και οι κεραμικές. Η ηλεκτρική αντίσταση του λέβητα, ακόμη και στους καλορυθμισμένους καυστήρες είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα στοιχεία του συγκροτήματος λέβητα, και καταστρέφονται συχνά ακόμη και σε καλά ρυθμισμένους λέβητες. Η καταστροφή της συνεπάγεται ταλαιπωρία για τον χρήστη μέχρι την αντικατάσταση. Οι κεραμικές αντιστάσεις είναι πολύ ακριβότερες από τις απλές, έχουν όμως το πλεονέκτημα ότι δεν καίγονται, και συνεπώς εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του λέβητα και μας γλιτώνουν από την ταλαιπωρία.

.

Εναλλάκτης θερμότητας (8)

Πρόκειται για χαλύβδινη συνήθως κατασκευή ειδικά σχεδιασμένη ώστε τα καυσαέρια της καύσης που κινούνται στο εξωτερικό της να ανταλλάσουν ενέργεια με το νερό του δικτύου θέρμανσης. Για το σκοπό αυτό ο εναλλάκτης διαθέτει αυλούς (διαδρομές) καυσαερίων μέσω των οποίων αναγκάζεται να περάσει το θερμό καυσαέριο κατά τη διαδρομή του από το χώρο καύσης προς την καπνοδόχο, ανταλλάσοντας θερμότητα με το νερό που βρίσκεται στο εσωτερικό του εναλλάκτη.

Ο εναλλάκτης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του λέβητα, γιατί εκεί είναι που αποδίδεται η θερμότητα της καύσης στο νερό του δικτύου θέρμανσης.

Είναι σημαντικό οι αυλοί να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε η διέλευση του καυσαερίου να γίνεται με τον σωστό ρυθμό ώστε να αποδίδεται στο νερό η μέγιστη ενέργεια και να διατηρείται η απόδοση του λέβητα σε υψηλά επίπεδα.

.

Ανεμιστήρες ρύθμισης καύσης (9,13)

Στους μοντέρνους λέβητες πέλλετ και βιομάζας, υπάρχουν ένας ή περισσότεροι (ανάλογα με τη σχεδίαση του λέβητα) ανεμιστήρες, που εξασφαλίζουν την ροή του απαιτούμενου για την καύση αέρα και ελέγχουν τον ρυθμό καύσης.

Οι λέβητες με εξωτερικό καυστήρα διαθέτουν έναν μόνο ανεμιστήρα, που τροφοδοτεί με αέρα τον χώρο καύσης. Διακοπή της παροχής συνεπάγεται διακοπή της καύσης. Με τον τρόπο αυτόν ελέγχεται η στιγμιαία ισχύς του λέβητα.

Οι λέβητες βιομάζας συνήθως είναι εξοπλισμένοι με περισσότερους του ενός ανεμιστήρες:

 • Ανεμιστήρας πρωτεύοντος αέρα καύσης
 • Ανεμιστήρας δευτερογενούς αέρα καύσης
 • Ανεμιστήρας καυσαερίων

Οι λέβητες πέλλετ περιλαμβάνουν συνήθως δύο ή τρείς από τους παραπάνω ανεμιστήρες, ανάλογα με το σχεδιασμό τους.

Η ρύθμιση της παροχής των ανεμιστήρων μας επιτρέπει την ακριβή ρύθμιση της στιγμιαίας ισχύος του λέβητα.

.

Καπνοδόχος

Η καπνοδόχος είναι ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο της εγκατάστασης στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά την κατασκευή, κυρίως όσον αφορά στην σωστή διαστασιολόγηση της διαμέτρου της, αλλά και στην σωστή μόνωση της.

Μία σωστά επιλεγμένη και κατασκευασμένη καπνοδόχος εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του λέβητα.

Κατά την κατασκευή της θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.

.

Κεντρική Μονάδα Ελέγχου (Controller 16)

Η κεντρική μονάδα ελέγχου είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής σχεδιασμένος για τον έλεγχο του λέβητα.

Ο controller :

 • Δέχεται την εντολή από τον θερμοτάτη χώρου
 • Μετράει την θερμοκρασία του νερού στον εναλλάκτη
 • Μετράει την θερμοκρασία καυσαερίων
 • Μετράει την θερμοκρασία στον θάλαμο καύσης (με αισθητήριο θερμοκρασίας)

και ελέγχει:

 • Το μοτέρ τροφοδοσίας του λέβητα (και άρα την παροχή του καυσίμου στον θάλαμο καύσης) 
 • Τους ανεμιστήρες αέρα καύσης

με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε στιγμή ο λέβητας λειτουργεί με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό απόδοσης.

Είναι φανερό ότι ο ελεγκτής είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του λέβητα, και ένας έξυπνα σχεδιασμένος και εξελιγμένος ελεγκτής προσφέρει υψηλή απόδοση και μέγιστη ασφάλεια.

.

Δοχείο αδρανείας

Παρά τα όσα γράφονται στο διαδίκτυο από εμπόρους δοχείων αδρανείας, η εγκατάσταση δοχείου σε λέβητες πέλλετ δεν είναι πάντα απαραίτητη, αφού οι λέβητες πέλλετ μπορούν με βάση όσα γράψαμε παραπάνω να ρυθμίζουν την ισχύ τους με ακρίβεια που πλησιάζει συτήν των λεβήτων πετρελαίου.

Αντίθετα, στους ξυλολέβητες όπου η ρύθμιση της τροφοδοσίας δεν είναι δυνατή, είναι πολύ σημαντικό να εγκαθίσταται δοχείο αδρανείας για την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας όταν ο λέβητας παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται το σπίτι.

Ανάλογα βεβαίως με την εφαρμογή και τον σχεδιασμό της εγκατάστασης μπορεί να εγκαθίσταται δοχείο αδρανείας.

.

Πιστοποιήσεις λεβήτων πέλλετ.

Όλοι οι λέβητες πέλλετ που εισάγονται νόμιμα και διακινούνται στην Ελληνική αγορά, πρέπει να φέρουν σήμανση CE

H σήμανση CE μας διαβεβαιώνει ότι ο λέβητας έχει ελεγχθεί ως προς την συμβατότητα του με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και ότι είναι κατάλληλος για ασφαλή χρήση σε εγκαταστάσεις θέρμανσης.

.

Καθαρισμός λέβητα πέλλετ

Η συχνότητα καθαρισμού εξαρτάται από την σχεδίαση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του λέβητα, την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του πέλλετ, και την ακρίβεια στην ρύθμιση των παραμέτρων του καυστήρα.

Από πλευράς σχεδίασης, η κάθετη διέλευση των αυλών καυσαερίων είναι προτιμότερη από την οριζόντια, γιατί επιτρέπει την εύκολη απομάκρυνση της στάχτης (λόγω βάρους) που δημιουργείται κατά την διέλευση των καυσαερίων από τους αυλούς.

Όσον αφορά στην ποιότητα του πέλλετ, όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα (χαμηλότερη υγρασία, ομοιογένεια πέλλετ, ποιοτική πρώτη ύλη χωρίς χημικά πρόσθετα) τόσο μεγαλώνει το διάστημα μεταξύ διαδοχικών καθαρισμών.

Τέλος ένας άλλος σημαντικότατος παράγοντας είναι η ακριβής ρύθμιση του λέβητα (παράμετροι καυστήρα στον ελεγκτή). Ένας λέβητας ρυθμισμένος από επαγγελματία με αναλυτή καυσαερίων, θα έχει σταθερή αποδοτική καύση χωρίς μεγάλες επικαθίσεις στους αυλούς των καυσαερίων, ενώ αντίθετα ένας λέβητας ρυθμισμένος ερασιτεχνικά ή ακόμη χειρότερα ένας αρύθμιστος λέβητας, μπορεί να παρουσιάσει ατελή καύση με μεγάλη παραγωγή αιθάλης που οδηγεί σε μεγάλη παραγωγή αιθάλης που φράσει τους αυλούς καυσαερίων.

Όσον αφορά στην ευκολία του καθαρισμού, στην αγορά υπάρχουν μοντέλα χειροκίνητου καθαρισμού (όπου ο χρήστης πρέπει να ανοίξει τον θάλαμο και να καθαρίσει με βούρτσα τους αυλούς), ημί-αυτόματου καθαρισμού (όπου ο χρήστης καθαρίζει τους αυλούς κινώντας έναν μοχλό με το χέρι χωρίς να ανοίξει τον θάλαμο καύσης) και αυτόματου καθαρισμού (όπου ο καθαρισμός γίνεται αυτόματα με ειδική διάταξη καθαρισμού με εντολή από τον controller)

.

Κριτήρια επιλογής λέβητα πέλλετ

Πριν αποφασίσουμε ποιον λέβητα πέλλετ θα επιλέξουμε για την θέρμανση του χώρου μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:

 1. Επιλογή τύπου λέβητα (ένας λέβητας με εξωτερικό καυστήρα είναι πολύ πιο ευαίσθητος από έναν λέβητα βιομάζας στην ποιότητα του πέλλετ και μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα αν η ποιότητα του πέλλετ δεν είναι σταθερή).
 2. Επάρκεια ισχύος ( η ισχύς των λεβήτων πέλλετ, σε αντίθεση με όσα γράφονται δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία) και γι αυτό καλό είναι να συμβουλευτούμε μηχανολόγο πριν την επιλογή του μεγέθους για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
 3. Βαθμός απόδοσης (όσο υψηλότερος, τόσο οικονομικότερη η λειτουργία του λέβητα)
 4. Ύπαρξη ασφαλιστικής διάταξης στον κοχλία τροφοδοσίας.
 5. Αυτόματη έναυση και ποιότητα αντίστασης όπως αναφέρθηκε παραπάνω
 6. Σύστημα καθαρισμού εναλλάκτη (χειροκίνητο / ημί-αυτόματο / αυτόματο)
 7. Δυνατότητα τοποθέτησης συστήματος αυτόματης απομάκρυνσης στάχτης.
 8. Ύπαρξη πιστοποιητικών από αναγνωρισμένο ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης (TUV, ΕΒΕΤΑΜ, LLOYDS κ.λ.π.)
 9. Εγγύηση κατασκευαστή.
 10. Εγγυημένα ανταλλακτικά από τον αντιπρόσωπο / κατασκευαστή / εισαγωγέα.
 11. After sale service

.

Συμπεράσματα

Σαν τελική κατάληξη, θα έλεγε κανείς ότι η επιλογή λέβητα πέλλετ για τη θέρμανση του χώρου μας είναι μια πολύ καλή επιλογή, αν το ζητούμενο είναι η μέγιστη οικονομία που μας προσφέρει το πέλλετ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς στην άνεση σε σχέση με τη χρήση άλλων πηγών ενέργειας (αέριο, πετρέλαιο).

Η επιλογή τους δεν αποτελεί πανάκεια λύση και θα πρέπει πάντοτε να εξετάζεται λαμβάνοντας υπ' όψη τις ιδιομορφίες του κτιρίου καθώς και τις ανάγκες και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό κάθε πελάτη.

.

Γρηγόρης Μοναχός

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.

.

.


           

Αφήστε το σχόλιό σας