Alternate Text
Search

Το φυσικό αέριο είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο, και αποτελεί μια πολύ δελεαστική πρόταση για πλήθος εφαρμογών, με κυριότερη ίσως τη θέρμανση της κατοικίας και του επαγγελματικού χώρου.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μια δεκαετία, η χρήση του εξαπλώθηκε ταχύτατα, και σήμερα το χρησιμοποιούν ήδη πάνω από 500.000 νοικοκυριά ανά την Ελλάδα, πάνω από 10.000 επαγγελματίες, εκατοντάδες δημόσια κτίρια (Υπουργεία, σχολεία, νοσοκομεία),  και μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες όπως ξενοδοχεία (Holliday Inn, Hilton, Μ Βρετανία, Intercontinental, Kapsis hotel), νοσοκομεία (Ερρίκος Ντυνάν, Ωνάσειο, Ιασώ, Παπαγεωργίου και δεκάδες άλλα νοσοκομεία στις περιοχές που η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι δυνατή), βιομηχανίες (Αθηναϊκή ζυθοποιϊα, Φάγε, Παπαδοπούλου, Coca Cola 3Ε, Μεβγάλ και εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις), καθώς και μεγάλοι καταναλωτές όπως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το αεροδρόμιο Μακεδονία, το εμπορικό κέντρο Cosmos και πολλοί άλλοι.

Ένας σημαντικός λόγος για την μεγάλη ζήτηση του φυσικού αερίου στα χρόνια της κρίσης είναι ίσως η χαμηλότερη τιμή του σε σχέση με άλλα καύσιμα.

Όπως θα δούμε όμως παρακάτω, η τιμή δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα του φυσικού αερίου.

Γραμμή φυσικού αερίου πριν την έναυση

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο παρουσιάζει σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:

Το φυσικό αέριο έχει καθαρή καύση.

Το φυσικό αέριο είναι μίγμα υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο (CH4), το αιθάνιο (C2H6) to το προπάνιο (C3H8) το βουτάνιο (C4H10) , διοξείδιο του άνθρακα (CO2), άζωτο (Ν) και ήλιο (He) .  Είναι πιο καθαρό καύσιμο από το πετρέλαιο, και η καύση του δεν δημιουργεί αιθάλη όπως γίνεται κατά την καύση του πετρελαίου.  Αυτό σημαίνει ότι ο λέβητας του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο καθαρός από έναν λέβητα πετρελαίου για τις ίδιες ώρες λειτουργίας.

Το φυσικό αέριο είναι ασφαλές

Η χώρα μας άργησε να υιοθετήσει σαν καύσιμο το φυσικό αέριο. Μόλις το 2000 δημιουργήθηκαν οι ΕΠΑ Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ξεκίνησαν οι πρώτες εγκαταστάσεις, την ίδια στιγμή που χώρες όπως η Ρωσία, η Ιταλία και η Γερμανία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για πάνω από 50 χρόνια.

Η καθυστέρηση αυτή, αν και ακούγεται απογοητευτική, έχει και τα καλά της, αφού οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα δεν χρειάστηκε να περάσουν τις "παιδικές αρρώστιες" που πέρασαν σε άλλες χώρες. Με λίγα λόγια, η χώρα μας εκμεταλλεύθηκε την εμπειρία τόσων ετών από την χρήση του φυσικού αερίου, και τόσο τα υλικά που τοποθετούνται στην Ελλάδα όσο και οι κανονισμοί για την εγκατάσταση τους έχουν διαμορφωθεί από συσσωρευμένη εμπειρία ετών, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που κατασκευάζονται στην Ελλάδα να είναι από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο.

Το φυσικό αέριο είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο και το ρεύμα.

Το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο από το πετρέλαιο με εγγυημένη διαφορά τιμής (σύμφωνα με τις ΕΠΑ) της τάξης του 20%

Παρ΄όλα αυτά στην πράξη, η αλλαγή καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη μείωση του κόστους, καθώς η αλλαγή καυσίμου συνήθως συνοδεύεται από αλλαγή του λέβητα (με έναν καινούργιο καλύτερης απόδοσης) και της καπνοδόχου (σε περίπτωση που η παλιά καπνοδόχος είναι αμόνωτη ή σε κακή κατάσταση).

Το φυσικό αέριο δεν απαιτεί συνεχή ανεφοδιασμό

Ένα άλλο συν του φυσικού αερίου είναι ότι δεν απαιτεί ανεφοδιασμό, αφού η τροφοδοσία των συσκευών γίνεται μέσω σταθερής σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου.  Με τον τρόπο αυτόν, δεν πρωπληρώνουμε το καύσιμο που ΘΑ κάψουμε (όπως γίνεται με το πετρέλαιο), και είμαστε σίγουροι ότι χρεωνόμαστε μόνο το καύσιμο που χρησιμοποιούμε.

Μετρητές φυσικού αερίου σε οικοδομή

Εφαρμογές φυσικού αερίου

Εκτός από την θέρμανση χώρων, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για:

 • Θέρμανση ζεστού νερού χρήσης τόσο σε οικιακές, όσο και επαγγελματικές εφαρμογές (καφετέρειες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λ.π.)
 • Μαγείρεμα σε οικιακές και επαγγελματικές εστίες και κουζίνες φυσικού αερίου
 • Παραγωγή ατμού σε επαγγελματικά πλυντήρια / σιδερωτήρια.
 • Παραγωγή ατμού σε βιομηχανικές εφαρμογές
 • Θέρμανση εξωτερικών χώρων με κάτοπτρα ακτινοβολίας φυσικού αερίου.

Η Αέναος αναλαμβάνει την μελέτη και κατασκευή της εγκατάστασης σας, καθώς και την προμήθεια του εξοπλισμού φυσικού αερίου που θα χρειαστείτε.

Λέβητας φυσικού αερίου

Θέρμανση κατοικιών με φυσικό αέριο

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή του φυσικού αερίου, είναι η θέρμανση χώρων, και ειδικότερα η θέρμανση κατοικιών.  Με το φυσικό αέριο, είναι δυνατή τόσο η τροφοδοσία της κεντρικής θέρμανσης μιας οικοδομής, όσο ατομικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στις κατοικίες, η εγκατάσταση θέρμανσης με φυσικό αέριο μπορεί να γίνει είτε κεντρική, είτε αυτόνομη.

Κεντρική θέρμανση

Για την αλλαγή καυσίμου σε μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης και την μετατροπή της σε εγκατάσταση φυσικού αερίου, θα πρέπει κατ' ελάχιστον να αντικατασταθεί ο υφιστάμενος καυστήρας με καυστήρα φυσικού αερίου, καθώς να κατασκευαστούν οι σωληνώσεις μεταφοράς φυσικού αερίου από τον μετρητή της ΕΠΑ μέχρι το λεβητοστάσιο.

Τα παραπάνω ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι ο λέβητας μας διαθέτει πιστοποίηση CE, ότι η καπνοδόχος μας είναι είτε χτιστή με μόνωση και σε καλή κατάσταση, είτε κατασκευασμένη από ομόκεντρη καπνοδόχο πιστοποιημένη για φυσικό αέριο.

Σε οικοδομές στις οποίες η συμβίωση των ιδιοκτητών είναι αρμονική και δεν παρουσιάζονται προστριβές και διενέξεις στην κατανομή δαπανών θέρμανσης, η επιλογή της κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι μια πολύ δελεαστική, κυρίως λόγω του πολύ χαμηλότερου κόστους εγκατάστασης σε σχέση με τις επιμέρους ατομικές εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Για να καταλάβουμε την διαφορά κόστους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα μιας οικοδομής με π.χ. 25 διαμερίσματα στην οποία υπάρχει εγκατεστημένος λέβητας 250.000kcal/h

Το κόστος σύνδεσης για μια τέτοια οικοδομή (έξοδα ΕΠΑ + κόστος σωληνώσεων + καυστήρας) είναι της τάξης των 6.000€ (το νούμερο μπορεί να διαφέρει αρκετά ανάλογα με τα μέτρα των σωλήνων και τον βαθμό δυσκολίας) το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι 25 ιδιοκτήτες και συνεπώς η επιβάρυνση ανά ιδιοκτησία θα είναι της τάξης των 250€, την ίδια στιγμή που μια ατομική εγκατάσταση θέρμανσης ξεκινά από τα 2.000€ (όταν υπάρχει πίνακας αυτονομίας στο σπίτι) και μπορεί να φτάσει τις 4.000€ (όταν απαιτείται κατασκευή νέω σωληνώσεων από τον λέβητα μέχρι τα καλοριφέρ)

Ατομικός λέβητας φυσικού αερίου

Ατομική εγκατάσταση φυσικού αερίου

Ατομική ονομάζουμε την αυτόνομη εγκατάσταση θέρμανσης που εξυπηρετεί μία μόνο ιδιοκτησία.  Υπό την έννοια αυτή, τόσο οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση μονοκατοικιών, όσο και οι εγκαταστάσεις με επίτοιχο λέβητα σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, κατατάσσονται στην κατηγορία των ατομικών εγκαταστάσεων.

Η αυτόνομη εγκατάσταση είναι ακριβότερη από την κεντρική, είτε πρόκειται για νέα εγκατάσταση, είτε για αλλαγή καυσίμου, παρουσιάζει όμως μια σειρά από πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδιαίτερα δελεαστική:

 • Μεγάλη άνεση:  Τόσο η θέρμανση, όσο και το ζεστό νερό χρήσης είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή χωρίς περιορισμό.
 • Η αυτόνομη εγκατάσταση είναι πιο οικονομική, ειδικά αν χρησιμοποιείται λέβητας με τεχνολογία συμπύκνωσης καυσαερίων ο οποίος έχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης από έναν κεντρικό λέβητα, ειδικά αν στους υπολογισμούς συμπεριλάβουμε ολόκληρη την εγκατάσταση (συλλέκτες, σωλήνες κ.λ.π.) που στις μεγάλες οικοδομές δημιουργεί πρόσθετη απώλεια.
 • Η θέρμανση ζεστού νερού χρήσης είναι πάρα πολύ οικονομική. Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της αυτόνομης εγκατάστασης με φυσικό αέριο.  Οι ατομικοί λέβητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται στις αυτόνομες εγκαταστάσεις διαθέτουν εναλλάκτη on demand παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να ζεσταίνει μια μεγάλη μάζα νερού (όπως γίνεται στα μπόιλερ και τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες) από το οποίο δεν ξέρει πότε και πόσο θα χρησιμοποιήσει, αλλά καταναλώνει καύσιμο μόνο την στιγμή που χρησιμοποιεί ζεστό νερό χρήσης.
 • Δεν απαιτείται κατανομή δαπανών θέρμανσης με ότι αυτό συνεπάγεται (δεν υπάρχουν διενέξεις μεταξύ των ιδιοκτητών και δεν χρειάζεται ο διαχειριστής να μαζεύει χρήματα κάθε μήνα).

Παρά τις εξαγγελίες και τα σχέδια νόμου που έχουν εξαγγελθεί στο παρελθόν, αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ότι για να εγκαταστήσει κάποιος αυτόνομη εγκατάσταση θέρμανσης με φυσικό αέριο, απαιτείται η άδεια από την συνέλευση της οικοδομής, θα πρέπει δηλαδή το 51% των ιδιοκτητών της οικοδομής να συνεναίσει γραπτά μετά από συνέλευση της οικοδομής ότι επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να αποσυνδεθεί από την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης και να εγκαταστήσει αυτόνομη εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Φλόγα φυσικού αερίου

Μαγείρεμα με φυσικό αέριο.

Μια άλλη πολύ δημοφιλής χρήση του φυσικού αερίου είναι το μαγείρεμα σε εστίες και φούρνους φυσικού αερίου.

Οι συμβατικές κουζίνες που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνουν περιττή ενέργεια μέχρι να φτάσουν τα επιθυμητά επίπεδα θερμοκρασίας. Οι εστίες φυσικού αερίου έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται προκαταρκτική θέρμανση, περιορίζοντας έτσι την άσκοπη ενεργειακή σπατάλη.

Στην αγορά υπάρχει πληθώρα συσκευών ειδικά σχεδιασμένων για κάθε επιμέρους χρήση (ανοικτές εστίες - μάτια, ψησταριές, φούρνοι, μπεν μαρί, φούρνοι τούνελ για πίτσα και άλλες συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικές χρήσεις.

Σε μεγάλες επαγγελματικές κουζίνες σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλινικές κ.λ.π. όπου υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης η  επιλογή του φυσικού αερίου είναι μονόδρομος.

Βιομηχανική εγκατάσταση φυσικού αερίου στο εργοστάσιο της Coca Cola 3E

Βιομηχανικές εφαρμογές φυσικού αερίου.

Εκτός από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται και σε βιομηχανικές εφαρμογές όπως η παραγωγή ατμού για την παραγωγή, θέρμανση ζεστού νερού, θέρμανση βιομηχανικών χώρων με κάτοπτρα ακτινοβολίας, επαγγελματικά πλυντήρια σε ξενοδοχειακές μονάδες και κλινικές και πολλές άλλες εφαρμογές μεγάλης κλίμακας όπως συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, αφαλάτωση νερού κ.α.

Διαδικασία σύνδεσης με το φυσικό αέριο

1. Αίτηση σύνδεσης

Το πρώτο βήμα για την σύνδεση μας με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι η αποστολή αίτησης σύνδεσης στην αρμόδια ΕΠΑ.

Για την Αθήνα, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το 1133 (σελίδα επικοινωνίας ΕΠΑ Αθηνών), για τη Θεσσαλονίκη με το 11150 (σελίδα επικοινωνίας ΕΠΑ Θεσσαλονίκης) και για την Θεσσαλία με το 11150 (φόρμα επικοινωνίας ΕΠΑ Θεσσαλίας).

Η αίτηση μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε συμπληρώνοντας την online φόρμα επικοινωνίας, είτε με αίτηση στο αρμόδιο γραφείο της κατά τόπου ΕΠΑ.

2. Επισκόπηση από μηχανικό της ΕΠΑ

Μετά την αποστολή της αίτησης, ένας μηχανικός της ΕΠΑ θα διενεργήσει έλεγχο ώστε να αποφασίσει αν είναι δυνατή η σύνδεση της ιδιοκτησίας με το δίκτυο φυσικού αερίου και πότε μπορεί να γίνει η τοποθέτηση του μετρητή και η σύνδεση με το δίκτυο.  Ο χρόνος εγκατάστασης εξαρτάται από το αν υπάρχουν ήδη μετρητές στην οικοδομή (εφόσον πρόκειται για διαμέρισμα σε οικοδομή), το αν υπάρχει σε κοντινή απόσταση κεντρική σωλήνα (service line) του δικτύου (για οικοδομές που δεν είναι ήδη συνδεδεμένες) και τον φόρτο εργασίας των εργολάβων της ΕΠΑ.

Εφόσον είναι δυνατή η σύνδεση, ο επισκοπιστής της ΕΠΑ διενεργεί επι τόπου έλεγχο κατά τον οποίο θα πρέπει να σημαδέψει την ακριβή θέση του μετρητή και θα καθορίσει το κόστος σύνδεσης με το δίκτυο.

Το κόστος σύνδεσης διαφέρει από πόλη σε πόλη και από εποχή σε εποχή.  Αν υπάρχει τρέχουσα προσφορά από την αρμόδια ΕΠΑ, το κόστος αυτό μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικό.

3. Επιλογή εργολάβου για την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης.

Το τμήμα της εγκατάστασης φυσικού αερίου από τις κεντρικές σωλήνες του δικτύου μέχρι τον μετρητή μας κατασκευάζεται από την ΕΠΑ και θεωρείται ιδιοκτησία της ΕΠΑ.

Το υπόλοιπο δίκτυο θα πρέπει να μελετηθεί και κατασκευασθεί από εταιρία κατασκευής εσωτερικών εγκαταστάσεων όπως η Αέναος Α.Ε.

Η εταιρία θα αναλάβει:

 • Την σύνταξη της μελέτης εσωτερικής εγκατάστασης και την υποβολή της στην ΕΠΑ
 • Την τοποθέτηση των συσκευών φυσικού αερίου (λέβητας, κουζίνα, κ.λ.π.) και την κατασκευή των σωληνώσεων που συνδέουν τις συσκευές με τα δίκτυα φυσικού αερίου, θέρμανσης, ζεστού νερού κ.λ.π.)
 • Την έναυση των συσκευών και την διενέργεια των απαιτούμενων ρυθμίσεων και ελέγχων που απαιτούνται για την σωστή λειτουργία τους.
 • Την υποβολή στην ΕΠΑ των εγγράφων της εγκατάστασης (τεχνική περιγραφή, φύλλο ελέγχου κ.λ.π.)
 • Την συντήρηση των συσκευών μετά την εγκατάσταση (δεν είναι υποχρεωτικό να τις αναθέσουμε στον ίδιο εργολάβο)
 • Τον έλεγχο της εγκατάστασης κάθε 5 χρόνια (για τις οικιακές εγκαταστάσεις) και την υποβολή των κατάλληλων φύλλων ελέγχου στην αρμόδια ΕΠΑ.

Η επιλογή του εργολάβου εσωτερικής εγκατάστασης δεν είναι απαραίτητο να γίνει πριν την υπογραφή του συμβολαίου.  Είναι όμως προτιμότερο να επιλέξουμε από πριν την εταιρία με την οποία θα συνεργαστούμε, ώστε να έχουμε από πριν έναν σύμβουλο που μπορεί να μας κατευθύνει και να μας βοηθήσει σε όλες μας τις κινήσεις.

Σημείωση:

Κανονικά η εσωτερική εγκατάσταση θα πρέπει να κατασκευάζεται μετά την έγκριση της μελέτης από το αρμόδιο γραφείο της ΕΠΑ.  Στις απλές όμως περιπτώσεις δεν είναι λίγες οι φορές που η εγκατάσταση κατασκευάζεται παράλληλα, ή και πριν την υποβολή της μελέτης.  Η επιλογή αυτή δεν είναι κακή όταν η εγκατάσταση μας είναι απλή, και μπορεί να μας κερδίσει χρόνο.  Στις "δύσκολες" όμως περιπτώσεις (διέλευση από υπόγεια τμήματα, διέλευση από κοινόχρηστους χώρους, τοποθέτηση του μετρητή στο δώμα κ.λ.π.) είναι προτιμότερο η κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης να γίνεται μετά την έγκριση της μελέτης από την ΕΠΑ, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

4. Υπογραφή συμβολαίου με την ΕΠΑ

Εφόσον αποδεχόμαστε την οικονομική προσφορά με τα τέλη σύνδεσης και την εγγύηση, τότε προχωράμε στην υπογραφή του συμβολαίου με την ΕΠΑ και στην κατάθεση του στο αρμόδιο γραφείο.

5. Τοποθέτηση ερμαρίου μετρητή και γραμμής σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Μετά την υπογραφή του συμβολαίου η ΕΠΑ δίνει εντολή στον εργολάβο της να τοποθετήσει το ερμάριο του μετρητή και να κατασκευάσει τις σωληνώσεις σύνδεσης του μετρητή με το δίκτυο φυσικού αερίου.

6. Ολοκλήρωση κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών, ο εργολάβος θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία τις συσκευές αερίου, να τις ρυθμίσει, να τις δοκιμάσει, και να τις παραδόσει προς χρήση. Εντός διαστήματος 10 ημερών, ο μηχανικός της εγκατάστασης θα πρέπει να υποβάλλει στην ΕΠΑ φύλλα ελέγχου καυσαερίων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνδεσης και να ενεργοποιηθεί μόνιμα η σύνδεση σας με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Συχνές ερωτήσεις γύρω από το φυσικό αέριο

1. Πριν και κατά την εγκατάσταση

1.1 Με συμφέρει να βάλω φυσικό αέριο;

Φυσικά και σας συμφέρει.  Το φυσικό αέριο είναι οικονομικό καύσιμο, καθαρό και ασφαλές, και το κόστος ενός λέβητα φυσικού αερίου σε σχέση με μια π.χ. αντλία θερμότητας είναι πολύ χαμηλό.  Ειδικά στις μικρές κατοικίες και τα διαμερίσματα, με μια σχετικά μικρή επένδυση σε έναν λέβητα αερίου συμπύκνωσης για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης μπορούμε να κερδίσουμε χρήματα και άνεση, έχοντας πάντα διαθέσιμη θέρμανση και ζεστό νερό.

1.2  Πόσο κοστίζει η χρήση του φυσικού αερίου;

Το φυσικό αέριο χρεώνεται σε κανονικά κυβικά μέτρα. Η τιμή ενός κανονικού κυβικού μέτρου φυσικού αερίου καθορίζεται σύμφωνα με όσα προβλέπει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ένα αέριο λέμε ότι έχει όγκο ένα "κανονικό κυβικό μέτρο" όταν καταλαμβάνει όγκο ενός κυβικού μέτρου σε κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας (20oC - 1 bar)

Τις τρέχουσες τιμές χρέωσης του κανονικού κυβικού μέτρου φυσικού αερίου μπορείτε να τις δείτε για την Αθήνα εδώ και για την Θεσσαλονίκη εδώ.

1.3 Το φυσικό αέριο έχει μεγάλο πάγιο;

Όχι. Η πάγια χρέωση στον λογαριασμό φυσικού αερίου είναι κατά πολύ μικρότερη από οποιονδήποτε άλλο λογαριασμό δέκο.  Για τις μικρές οικιακές συνδέσεις με παροχή μέχρι 5m3/h η πάγια χρέωση είναι 5,60€/μήνα, ενώ για μεγαλύτερες παροχές ισχύει ότι για παροχές μέχρι 40 m3 /ώρα η πάγια χρέωση είναι είναι 10,07€/μήνα,  για παροχές μέχρι 60 m3 /ώρα η πάγια χρέωση είναι 17,90€ / μήνα και για παροχές πάνω από 60 m3 /ώρα η πάγια χρέωση είναι 29,08€ / μήνα.

1.4 Θέση μετρητή

Την θέση εγκατάστασης του μετρητή αερίου την καθορίζει ο μηχανικός της ΕΠΑ κατά την επισκόπηση.  Εφόσον δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα, είναι δυνατή η επιλογή της θέσης του μετρητή από κοινού με τον καταναλωτή, ενθυμούμενοι πάντοτε ότι η ΕΠΑ διατηρεί το δικαίωμα επιλογής της θέσης του μετρητή σε κάθε περίπτωση.

Στις οικοδομές όπου υπάρχει χώρος για την τοποθέτηση των μετρητών στο ισόγειο (π.χ. πυλωτή) τότε επιλέγεται αυτή η θέση και ο καταναλωτής θα πρέπει να κατασκευάσει την γραμμή φυσικού αερίου από τον μετρητή μέχρι τη συσκευή που συνήθως είναι ένας λέβητας φυσικού αερίου.

Στις οικοδομές που δεν υπάρχει χώρος στο ισόγειο, οι μετρητές τοποθετούνται συνήθως στο μπαλκόνι του διαμερίσματος. Η θέση του μετρητή αποφασίζεται πάλι από τον μηχανικό της ΕΠΑ, μπορείτε όμως να ζητήσετε από τον μηχανικό συγκεκριμένη θέση τοποθέτησης ώστε αν δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα να μπει ο μετρητής στην θέση που θέλετε εσείς.

1.5 Συμφέρει η κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο, ή η ατομική;

Αν και γενικά η κεντρική θέρμανση συμφέρει περισσότερο από την ατομική, ειδικά στο φυσικό αέριο η αυτόνομη λύση είναι προτιμότερη από άποψη κατανάλωσης ενέργειας.  

Αυτό γίνεται γιατί στην κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να προσθέσετε και τα έξοδα θέρμανσης ζεστού νερού χρήσης, αφού όλοι οι επίτοιχοι λέβητες της αγοράς που προορίζονται για διαμερίσματα και μονοκατοικίες παράγουν ζεστό νερό χρήσης.

Η θέρμανση ΖΝΧ με λέβητα φυσικού αερίου είναι σημαντικός παράγοντας οικονομίας, γιατί το νερό θερμαίνεται στιγμιαία και δεν χρειάζεται να αποθηκεύουμε μια μεγάλη μάζα νερού (π.χ. 80, 100, 120 λίτρα) την οποία μπορεί και να μην χρησιμοποιήσουμε.

Η ατομική θέρμανση (οποιασδήποτε μορφής - όχι μόνο με φυσικό αέριο) δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση το ρετιρέ και τον 1ο όροφο της πυλωτής σε μια οικοδομή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν γίνεται κατανομή δαπανών σε εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, η κατανομή δαπανών λαμβάνει υπ' όψη τις αυξημένες απώλειες του ρετιρέ και του 1ου ορόφου και τις μοιράζει σε όλους τους ενοίκους, καθώς αυτές αποτελούν απώλειες της οικοδομής και όχι του διαμερίσματος.

Όταν λοιπόν ένα ρετιρέ ή ένας 1ος όροφος αποκόπτονται από την οικοδομή, επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα (το κόστος των επιπλέον απωλειών της οροφής ή του δαπέδου αντίστοιχα) και συνεπώς η αποκοπή δεν συμφέρει ποτέ, γιατί στην αυτόνομη θέρμανση οι υπόλοιποι ένοικοι δεν συνεισφέρουν στις κοινόχρηστες απώλειες.

1.6 Μπορώ να αποσυνδεθώ από την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης της οικοδομής και να βάλω φυσικό αέριο;

Ναι, αλλά υπό όρους.

Αν το καταστατικό της οικοδομής προβλέπει την διαδικασία αποσύνδεσης, ακολουθούμε τα προβλεπόμενα στο καταστατικό.  Αν το καταστατικό απαγορεύει την αποσύνδεση, τότε θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση των συνιδιοκτητών για αλλαγή του καταστατικού για να αποσυνδεθούν από την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμφωνήσει το 51% των ενοίκων της οικοδομής και να δηλώση την συγκατάθεση του γραπτώς, διότι διαφορετικά, στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, η ΕΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε σύναψη συμβολαίου.

1.7 Τι γίνεται αν ξεπεράσω την προθεσμία ολοκλήρωσης της εσωτερικής εγκατάστασης

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπογράφει ο καταναλωτής με την ΕΠΑ, ο πελάτης θα πρέπει να ολοκληρώσει την εσωτερική εγκατάσταση εντός διαστήματος 2 μηνών από την βεβαιωμένη τοποθέτηση του ερμαρίου του μετρητή. Μετά τους 2 μήνες και έγγραφη προειδοποίηση, η ΕΠΑ δικαιούται να ζητήσει ακύρωση του συμβολαίου σας ή να επιβάλει "χρηματική ποινή" για την καθυστέρηση με έγγραφη επιστολή.

Ο πελάτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει παράταση του χρόνου αυτού για οποιαδήποτε λόγο (οικονομικό, καιρικών συνθηκών κ.λ.π.). Την τελική απόφαση την διατηρεί βάσει συμβολαίου η ΕΠΑ.

2. Ερωτήσεις κατά τη λειτουργία

2.1 Ενδείξεις μετρητή, πληρωμές λογαριασμών

Τις πληροφορίες αυτές θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΠΑ

2.2 Δεν λειτουργεί ο λέβητας φυσικού αερίου στο σπίτι μου, τι μπορώ να κάνω;

Το πρώτο πράγμα που θα δείτε, είναι αν ο λέβητας σας και το σύστημα θέρμανσης έχει νερό σε αρκετή πίεση.

Επάνω στον λέβητα αερίου υπάρχει ένα όργανο που λέγεται μανόμετρο και μετράει την πίεση του νερού στο δίκτυο θέρμανσης. Το μανόμετρο αυτό θα πρέπει να δείχνει πίεση μεγαλύτερη από 1,2bar

Αν η πίεση είναι χαμηλή, προσπαθείστε να βρείτε το βανάκι πλήρωσης στο κάτω μέρος του επίτοιχου λέβητα.

Ανοίξτε το μέχρι η πίεση στο μανόμετρο να γίνει 1,5bar .

Κάποιοι λέβητες εκκινούν μόνοι τους μόλις η πίεση του νερού αποκατασταθεί, και κάποιοι απαιτούν χειροκίνητο reset.

Μπορείτε να κάνετε χειροκίνητο reset αν κατεβάσετε τον γενικό ηλεκτρικό διακόπτη του σπιτιού και τον ξανά ανεβάσετε (μετά από 20 δευτερόλεπτα).  Διαφορετικά θα πρέπει να βρείτε και να διαβάσετε την διαδικασία στο εγχειρίδιο της συσκευής.

Μετά από 1 ή 2 λεπτά (ή και αμέσως ανάλογα με το μοντέλο του λέβητα) μετά το reset, ο λέβητας φυσικού αερίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του.

2.3 Μπορώ να τροποποιήσω την εσωτερική μου εγκατάσταση;

Από μόνος σας όχι.

Για να τροποποιηθεί η εγκατάσταση, θα πρέπει να καλέσετε μηχανολόγο μηχανικό και να του εξηγήσετε τι θέλετε να αλλάξετε, ώστε να συντάξει μελέτη με την νέα εγκατάσταση προς την αρμόδια ΕΠΑ και να κανονίσει ότι άλλο χρειάζεται να γίνει για να τροποποιηθεί η εγκατάσταση.

2.4 Διακοπή παροχής φυσικού αερίου

2.4.1. Για ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Τακτοποιήστε την οικονομική σας εκκρεμότητα με την ΕΠΑ

2.4.2. Για επέμβαση στο εσωτερικό δίκτυο

Αν σε περίπτωση ελέγχου από την ΕΠΑ, είτε τακτικού είτε μετά από καταγγελία διαπιστωθούν κακοτεχνίες, αυθαίρετες τροποποιήσεις ή μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε χώρους που γίνεται χρήση φυσικού αερίου και δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθωτκές ενέργειες μέσα στο χρονικό διάστημα που καθορίζει ο ελεγκτής της ΕΠΑ Θεσ/νίκης, τότε η ΕΠΑ διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου και να σφραγίσει τον μετρητή.