Close
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Τα συχνότερα προβλήματα των κλιματιστικών

           

Προβλήματα και κλιματιστικά

Ένα άρθρο για τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζουν τα κλιματιστικά.

Όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο, ένα από τα πιο συχνά "προβλήματα" των κλιματιστικών, είναι η κακή χρήση τους.
Γι αυτό, πριν ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό σας βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει καλά τις πόρτες και τα παράθυρα του χώρου που κλιματίζετε και ρυθμίστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού σε λογικές θερμοκρασίες (το πολύ 10 βαθμούς κάτω από την θερμοκρασια περιβάλλοντος).

Τα υπόλοιπα - σοβαρότερα - προβλήματα των κλιματιστικών, οφείλονται κυρίως σε κακή εγκατάσταση ή πλημμελή συντήρηση. Η κακή εγκατάσταση του κλιματιστικού σας μπορεί να έχει σαν συνέπεια διαρροές ψυκτικού υγρού, κακή κυκλοφορία του υγρού στους ψυκτικούς σωλήνες και κακή κυκλοφορία του αέρα στο χώρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που η πλήρωση του κλιματιστικού με ψυκτικό υγρό δεν γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Η σωστή πλήρωση είναι πολύ σημαντική, και αν δεν γίνει σωστά μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή απόδοση και υψηλή κατανάλωση, ή σε ακραίες περιπτώσεις και σε αδυναμία χρήσης του κλιματιστικού. Η συντήρηση από τεχνικούς χωρίς τα κατάλληλα προσόντα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτή η έλλειψη ψυκτικού υγρού ή ακόμη χειρότερα να πληρωθεί το κλιματιστικό με περισσότερο ψυκτικό υγρό από όσο προβλέπει ο κατασκευαστής.

Τι να κάνετε αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα με το κλιματιστικό σας.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές κλιματιστικών κατασκευάζουν υψηλής ποιότητας κλιματιστικά. Αν το κλιματιστικό σας σταματήσει να λειτουργεί, ελέγξτε πρώτα από όλα την ασφάλεια στον ηλεκτρικό πίνακα. Κατεβάστε την ασφάλεια που τροφοδοτεί το κλιματιστικό με ρεύμα, περιμένετε 5 λεπτά και μετά ξαναδώστε ρεύμα στο κλιματιστικό. Με την διαδικασία αυτήν επανεκκινείτε το κλιματιστικό σας και το αναγκάζετε να ξεκινήσει την διαδικασία ενεργοποίησης του από την αρχή.  Αν το πρόβλημα εκλείψει, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι παραπάνω.  Αν επανεμφανιστεί, θα πρέπει να καλέσετε έναν ψυκτικό για να επιδιορθώσει το πρόβλημα και να θέσει το κλιματιστικό σας εκ νέου σε λειτουργία.

Τα πιο συχνά προβλήματα των κλιματιστικών είναι:

Έλλειψη ψυκτικού υγρού

Η έλλειψη ψυκτικού υγρού έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή απόδοση του κλιματιστικού. Η έλλειψη μπορεί να οφείλεται είτε σε ελλειπή πλήρωση κατά την εγκατάσταση, είτε σε διαρροή. Στην περίπτωση της διαρροής, η απλή επαναπλήρωση δεν είναι αρκετή, αφού το νέο ψυκτικό υγρό θα διαρρεύσει και αυτό και το κλιματιστικό σας πολύ σύντομα και πάλι δεν θα λειτουργεί. Για να λύσετε το πρόβλημα θα πρέπει να καλέσετε τεχνικό, ο οποίος θα πρέπει να εντοπίσει το σημείο διαρροής, να το επισκευάσει και στη συνέχεια να πληρώσει το κλιματιστικό με την σωστή ποσότητα ψυκτικού υγρού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ανεπαρκής συντήρηση

Αν αφήσετε τα φίλτρα και τα στοιχεία του κλιματιστικού σας να βουλώσουν, όχι μόνο το κλιματιστικό σας δεν θα λειτουργεί κανονικά, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο συμπιεστής και οι ανεμιστήρες του κλιματιστικού σας να υποστούν μόνιμη βλάβη.

Ηλεκτρική ανεπάρκεια

Ο συμπιεστής και οι ανεμιστήρες του κλιματιστικού σας μπορεί να φθαρούν, ειδικά αν το κλιματιστικό σας εκκινεί και σταματά συχνά, πράγμα που συμβαίνει σε κλιματιστικά που έχουν υπερδιαστασιολογηθεί. Η φθορά στις κλέμμες σύνδεσης του κλιματιστικού παρουσιάζεται σε πολλά συστήματα και για το λόγο αυτόν οι ηλεκτρικές συνδέσεις του κλιματιστικού πρέπει να ελέγχονται σε κάθε συντήρηση.

Προβληματικοί αισθητήρες

Όλα τα κλιματιστικά έχουν θερμοστάτες και αισθητήρια με τα οποία επιτηρούν τις πιέσεις και τις θερμοκρασίες του ψυκτικού υγρού και του αέρα σε διάφορα σημεία του κλιματιστικού. Αν ένας από τους αισθητήρες αυτούς χαλάσει ή βγει από τη θέση του, το κλιματιστικό σας μπορεί να λειτουργεί συνεχώς ή να αυξομειώνει με μη φυσιολογικό τρόπο την ισχύ του.

Κακή αποχέτευση συμπυκνωμάτων

Η κακή κατασκευή της σωλήνας αποχέτευσης ή το βούλωμα της, έχει ως αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του κλιματιστικού και τη διαρροή συμπυκνωμάτων μέσα και έξω από το σπίτι.

Κατεστραμμένη πλακέτα

Σε περιοχές με συχνές διακοπές ρεύματος και ειδικά αν το ρεύμα διακοπεί και επανέλθει πολλές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή ακόμη και σε περιπτώσεις που το σπίτι χτυπηθεί από κεραυνό είναι δυνατόν η πλακέτα του κλιματιστικού να υποστεί μερική βλάβη ή και καταστροφή.  Η πλακέτα του κλιματιστικού επιτηρεί την λειτουργία των διαφόρων επι μέρους στοιχείων (συμπιεστής, τετράοδη βαλβίδα, ανεμιστήρες κ.λ.π.) και ελέγχει τα στοιχεία αυτά με τέτοιον τρόπο ώστε κάθε στιγμή το κλιματιστικό σας να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο προσφέροντας σας άνεση και οικονομία.  Μια βλάβη στην πλακέτα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κλιματιστικό σας να συμπεριφέρεται περίεργα ή και να μην λειτουργεί καθόλου.  Η επισκευή ή η αντικατάσταση της πλακέτας πρέπει να γίνει από έμπειρο τεχνικό.

Το κλειδί για την αποφυγή των παραπάνω προβλημάτων είναι η επιλογή καταρτισμένου τεχνικού τόσο για την εγκατάσταση όσο και για την συντήρηση του κλιματιστικού μας.

           

Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
Δημιουργήθηκε στις: 19/6/2016 8:58 πμ
καλημερα.ξαφνικα σταματησε να λειτουργει κ αναβοσβηνε ενα φωτακι στο μηχανημα.το εβγαλα απο την μπριζα.μετα απο ωρα το ξαναεβαλα.πατας το ον στο χειριστηριο παει ν ανοιξει κ κλεινει αμεσως μονο του
Δημιουργήθηκε στις: 26/11/2016 5:18 μμ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ
Δημιουργήθηκε στις: 21/1/2017 8:10 μμ
καλησπέρα έχω ένα air-conditioner τύπου split coolstar owner's manual η πρώτη λειτουργία ήταν σωστή μετά όμως  εμφάνισε πρόβλημα στην θέρμανση, βγάζει χλιαρό αέρα αλλά από φρέο είναι καλυμμένο, δουλεύουν όλα σωστά πλην της θέρμανσής, στο κοντρόλ δεν έχει εμφανίσει κανένα σύμβολο βλάβης τι μπορεί να έχει προκύψει ώστε να μην δουλεύει σωστά.
Δημιουργήθηκε στις: 16/6/2017 11:51 μμ
Καλησπερα. Οταν ανοιγω το κλιματιστικο βγαζει κομματακια σαν καρβουνο. Τι μπορει να ειναι; ακριβως απο κατω υπαρχει κρεββατι, και γινεται το σεντονι ολο μικρα μικρα κομματακια , που οταν τα πιασω ειναι σαν καρβουνακια.
Δημιουργήθηκε στις: 13/7/2017 11:37 μμ
Καλησπέρα , έχουμε ένα κλιματιστικό κασετίνα οροφής haier ,αλλάξαμε πλακέτες και τις δυο γιατί στα 25 λεπτά λειτουργίας σταματούσε να λειτουργεί , αναβοσβήνει το λαμπάκι power, και για να ξαναλειτουργήσει έπρεπε να κατεβάσουμε το διακόπτη από τον πίνακα και ξαναδούλεψε για 25 λεπτά ...συνεχίζει όμως το ίδιο ... έχετε καμία ιδέα τι μπορεί να είναι γιατί είναι σε κατάστημα και μάλιστα με πολύ ζέστη ;
Δημιουργήθηκε στις: 18/6/2018 3:53 μμ
Κατα την διαρκεια ισχυρης βροχοπτωσεως με κεραυνους κοπηκε το ρευμα και επανηλθε μετα απο λιγη ωρα .
Το κλιματιστικο ηταν σε λειτουργια και οταν επανηλθε το ρευμα δειχνει βλαβη Ε6.
Το κλιματιστικο ειναι μαρκας Toyotomi.
Τι βλαβη εχει παθει και κοστος επισκευης ?
Δημιουργήθηκε στις: 21/7/2018 2:00 μμ
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΤΟΥ OPERATION KAI ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΕΙ ΓΙΑ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΤΟ TIMER ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΧΛΙΑΡΟ ΑΕΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΡΥΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ.ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.
Δημιουργήθηκε στις: 1/8/2018 9:25 μμ
Πρόβλημα κληματιστικού LG miror οταν το ανοιγω σε 5 δευτ κλεινει
Δημιουργήθηκε στις: 23/8/2018 12:15 πμ
Ξαφνικη αντίστροφη φορά του κρυου αερα   .....Ενω λειτουργουσε κανονικα  πριν 10 μερες διακοπων σημερα   αντί τον  κρυο αερα να φερνει στο εσωτερικο  τον βγαζει εξω  στο μοτερ  
Δημιουργήθηκε στις: 7/2/2019 12:12 μμ
Σωστά!
Δημιουργήθηκε στις: 15/7/2021 4:31 μμ
Καλησπέρα σας.
Έχω ένα panasonic στην κρεβατοκάμαρα και όταν το ανάβω ξεκινάει κανονικά και δουλεύει. Ξεκινάει και η εξωτερική μονάδα κανονικά.
Έχω δύο ερωτήματα.
1.Μετά απο κάποια ώρα λειτουργίας, σταματάει να βγάζει ψύξη και βγάζει μόνο αέρα.
2. Η εξωτερική μονάδα δεν βγάζει νερό.