Alternate Text
Αναζήτηση
επιστροφή στα τεχνικά άρθρα

Θερμοπομποί

Θερμοπομποί ονομάζονται οι ηλεκτρικές συσκευές που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα την οποία στη συνέχεια μεταφέρουν με ακτινοβολία στον χώρο, με σκοπό την θέρμανση του.

Η μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα, γίνεται με την χρήση ηλεκτρικής αντίστασης, η οποία θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία και ακτινοβολεί θερμότητα.

Χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σαν συμπληρωματικό σύστημα θέρμανσης σε χώρους όπου δεν επαρκεί το εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης, καθώς και για θέρμανση χώρων με αραιή χρήση (εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται σπάνια κ.λ.π.)

.

.

Θερμοπομπός ακτινοβολίας

.

.

Θερμοπομπός για οικιακή χρήση με θερμοστάτη ακριβείας

Θερμοπομποί vs κονβέκτορες (convectors)Κονβέκτορας που λειτουργεί μεταφέροντας θερμότητα μέσω της κίνησης του αέρα του χώρου

Αν και συχνά δεν είναι απόλυτα κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στις δύο συσκευές, θα μπορούσε κανείς γενικά να διαχωρίσει τους δύο τύπους συσκευών ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς της ενέργειας από την ηλεκτρική αντίσταση στον αέρα του χώρου:

Οι θερμοπομποί μεταφέρουν την ενέργεια με ακτινοβολία, και

Οι κονβέκτορες μεταφέρουν την ενέργεια με συναγωγή (φυσική ή βεβιασμένη - με ανεμιστήρα - κυκλοφορία του αέρα).

.

Στην πράξη, οι περισσότεροι θερμοπομποί σήμερα λειτουργούν με συνδυασμό ακτινοβολίας και αγωγής, με αποτέλεσμα ο διαχωρισμός των ειδών να γίνεται ακόμη πιο δύσκολος.

.

.

Κατασκευαστικά στοιχεία θερμοπομπών.

Ενας θερμοπομπός, αποτελείται συνήθως από τα ακόλουθα δομικά στοιχεία:

Ηλεκτρική αντίσταση.

Είναι το ηλεκτρικό στοιχείο το οποίο θερμαίνεται και παράγει την απαιτούμενη για τη θέρμανση του χώρου θερμότητα.

Θερμοστάτης.

Ο θερμοστάτης είναι η διάταξη που διακόπτει την ηλεκτρική παροχή προς την ηλεκτρική αντίσταση όταν αυτή υπερθερμανθεί ή όταν η θερμοκρασία του χώρου αποκτήσει την επιθυμητή τιμή, και την συνδέει όταν η θερμοκρασία της αντίστασης επανέλθει στα όρια λειτουργίας της ή η θερμοκρασία χώρου πέσει κάτω από την επιθυμητή.

Κέλυφος (housing)

Είναι η μεταλλική κατασκευή (συνήθως χαλύβδινη ή αλουμινίου) που περικλείει τα δομικά στοιχεία του θερμοπομπού.

Το κέλυφος πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να: προστατεύει τα στοιχεία του θερμοπομπού από κτυπήματα εμποδίζει τον χρήστη να έρθει σε άμεση επαφή με την υψηλής θερμοκρασίας ηλεκτρική αντίσταση βοηθά στην καλύτερη μεταφορά θερμότητας από την ηλεκτρική αντίσταση στον χώρο. ολοκληρώνει την συσκευή οπτικά, κάνοντας την καλαίσθητη και πρακτική.

.

.

Εφαρμογές και κατανάλωση

Οι θερμοπομποί προκειμένου να θερμάνουν τον χώρο, καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.  Χρησιμοποιούν δηλαδή ακριβότερο ενέργεια από αυτην που προέρχεται από την καύση οποιουδήποτε άλλου καυσίμου συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και φυσικά των στερεών καυσίμων.

Η παραπάνω διαπίστωση, καθιστά τους θερμοπομπούς ασύμφορη λύση για μόνιμη θέρμανση κατοικιών και άλλων χώρων με καθημερινή χρήση.

Στις περιπτώσεις όμως που θέλουμε να θερμάνουμε μέρος του χώρου (π.χ. μεγάλοι αμόνωτοι χώροι όπου χρησιμοποιούμε και θέλουμε να θερμάνουμε τμήμα τους, οι θερμοπομποί ακτνοβολίας αποτελούν την καλύτερη (και σε πολλές περιπτώσεις την μόνη) λύση.

Αυτό συμβαίνει ακριβώς λόγω του τρόπου μεταφοράς ενέργειας των θερμοπομπών, δηλαδή της ακτινοβολίας, η οποία θερμαίνει τα σώματα στον χώρο χωρίς να θερμαίνει τον ενδιάμεσο αέρα.

Η παραπάνω διαπίστωση, ισχύει για όλες τις συσκευές θέρμανσης με ακτινοβολία.  Οι συσκευές αυτές, λόγω του τρόπου που μεταφέρουν την θερμότητα (δια ακτινοβολίας), θερμαίνουν τους ανθρώπους και τα σώματα προς τα οποία ακτινοβολούν, χωρίς να θερμαίνουν τον ενδιάμεσο αέρα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν την ενέργεια προς το σημείο που μας ενδιαφέρει, χωρίς να την διαχέουν στον αέρα του χώρου.

Θέρμανση βιομηχανικού χώρου με κάτοπτρο ακτινοβολίας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων συσκευών είναι τα βιομηχανικα κάτοπτρα ακτινοβολίας, με τα οποία μπορούμε να θερμανουμε εξωτερικούς χώρους (καφετεριες, εξωτερικοί χώροι ξενοδοχείων κ.λ.π.) αποτελεσματικά και οικονομικότερα από οποιαδήποτε άλλη συσκευή θέρμανσης.

.

.

Επιλογή θερμοπομπού

Μια πολύ καλή ερώτηση, είναι γιατί να προτιμήσει κανείς έναν ακριβό θερμοπομπό αντί για ένα πολύ φθηνότερο καλοριφέρ λαδιού.  Η απάντηση, εκτός από τις προφανείς πτυχές της (υψηλότερη αισθητική, δυνατότητα ανάρτησης στον τοίχο κ.λ.π.) έχει να κάνει και με το κόστος λειτουργίας.

Ηλεκτρονικός θερμοστάτης θερμοπομπού με χρονοδιακόπτηΟ θερμοπομπός, αν και καίει ρεύμα όπως και ένα απλό καλοριφέρ λαδιού, εν τούτοις έχει μια βασική διαφορά:  Ενας καλός θερμοπομπός διαθέτει εκτός από τον θερμοστάτη υπερθέρμανσης της αντίστασης, και θερμοστάτη χώρου, σε αντίθεση με τα κοινά καλοριφέρ, τα οποία διαθέτουν θερμοστάτη που ελέγχει μόνο την θερμοκρασία του σώματος φροντίζοντας αυτό να μην υπερθερμαίνεται, αγνοώντας όμως την θερμοκρασία χώρου.

Ετσι, αν προσπαθήσουμε να θερμάνουμε τον ίδιο χώρο με ενα απλό καλοριφέρ και έναν καλό θερμοπομπό, θα διαπιστώσουμε ότι ο θερμοπομπός λειτουργεί κατά πολύ οικονομικότερα από το καλοριφέρ, αφού ο μεν θερμοπομπός θα σταματήσει την λειτουργία του όταν ο χώρος φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και θα επανεκκινήσει όταν η θερμοκρασία του χώρου πέσει πάλι κάτω από την επιθυμητή, ενώ το καλοριφέρ λαδιού θα λειτουργεί συνεχώς χωρίς διακοπή, παρά μόνο για την προστασία του ίδιου του καλοριφέρ.

Είναι λοιπόν σαφές ότι ένας καλός θερμοπομπός θα αποσβέσει πολύ γρήγορα την διαφορά κόστους από ένα φθηνό ηλεκτρικό καλοριφέρ.

Οσο δε ποιοτικότερος είναι ο θερμοστάτης χώρου του θερμοπομπού, τόσο καλύτερη θα είναι η άνεση που θα μας προσφέρει ο θερμοπομππός και τόσο μεγαλύτερη η οικονομία που θα μας παρέχει.

.

Εκτός λοιπών των άλλων τεχνολογικών στοιχείων του θερμοπομπού (υλικό κατασκευής κελύφους, υλικό κατασκευής ηλεκτρικής αντίστασης, ποιότητα κατασκευής κ.λ.π.) ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αξιολόγησης είναι ο θερμοστάτης χώρου του θερμοπομπού.

.

.

Σχόλια
Αφήστε το σχόλιό σας Κλείσιμο φόρμας