Close
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Θόρυβος ανεμιστήρα οροφής

           

Ανεμιστήρας οροφής

Η σωστή χρήση του ανεμιστήρα οροφής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να απολαύσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας χωρίς να "φουσκώνουμε" τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να ανακύψουν προβλήματα, όπως η δημιουργία θορύβου και ταλαντώσεων που μπορούν να μετατρέψουν το όνειρο σε εφιάλτη.

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε τον ανεμιστήρα σας σε καλή κατάσταση και να αποφύγετε παρόμοια προβλήματα.

Αν ο ανεμιστήρας σας κάνει θόρυβο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι η σωστή στερέωση του άξονα του ανεμιστήρα στην οροφή. Οι βίδες της βάσης θα πρέπει να είναι σφιγμένες και η βάση να είναι σταθερή. Τα περισσότερα μοντέλα ανεμιστήρων οροφής, διαθέτουν ένα ελαστικό παρέμβυσμα που περεμβάλεται μεταξύ βάσης και άξονα και εμποδίζει την μεταφορά κραδασμών. Αν το παρέμβυσμα έχει καταστραφεί, αντικαταστήστε το.

Έλεγχος της βάσης στήριξης ανεμιστήρα οροφής

Ακόμη και ο απλός καθαρισμός του ανεμιστήρα οροφής δυο ή τρεις φορές το χρόνο, θα σας βοηθήσει στην αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων. Ο σωστός καθαρισμός του ανεμιστήρα σας περιλαμβάνει τον καθαρισμό του κελύφους του κινητήρα και τον καθαρισμό των πτερυγίων. Για να καθαρίσετε το κέλυφος του ανεμιστήρα, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα και προσπαθήστε να αφαιρέσετε όση περισσότερη σκόνη μπορείτε από το κέλυφος του κινητήρα. Ολοκληρώστε τον καθαρισμό με ένα βρεγμένο πανί.

Όπως όλες οι μηχανές που περιστρέφονται, έτσι και οι ανεμιστήρες οροφής θα πρέπει κατά την περιστροφή τους να λειτουργούν απόλυτα ζυγοσταθμισμένα.
Αν διαπιστώσετε ταλάντωση κατά την περιστροφή του ανεμιστήρα, φροντίστε να επιλύσετε το πρόβλημα γρήγορα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, διότι η αρχική ταλάντωση (που συνήθως ξεκινά από ένα χαλαρό πτερύγιο) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ανεμιστήρα παρ' όλο που αυτός δεν περιστρέφεται ομαλά, κυρίως στα έδρανα του κινητήρα, και στη συνέχεια πιθανώς σε ολοκληρωτική καταστροφή.

Για να διορθώσετε ένα χαλαρό πτερύγιο, ελέγξτε πρώτα από όλα τις βίδες που το συγκρατούν στο σώμα του ανεμιστήρα. Σφίξτε τις βίδες με ένα κατσαβίδι και ελέγξτε αν μετά την επέμβαση ο ανεμιστήρας περιστρέφεται ομαλά χωρίς ταλαντώσεις. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροδέλες ασφαλείας οι οποίες συγκρατούν τις βίδες και δεν τους επιτρέπουν να ξεβιδώνουν.

Έλεγχος σύσφιξης στις βίδες των πτερυγίων ανεμιστήρα οροφής

Αν το πρόβλημα δεν λυθεί, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιο πτερύγιο έχει φθαρεί  Τα πτερύγια οποιουδήποτε ανεμιστήρα θα πρέπει να έχουν ακριβώς το ίδιο βάρος για να περιστρέφεται ο ανεμιστήρας ομαλά. Μπορείτε να ελέγξετε το βάρος των πτερυγίων χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά ακριβείας. Αν διαπιστώσετε ότι κάποιο πτερύγιο έχει μικρότερο βάρος από τα υπόλοιπα, μπορείτε να προσθέσετε την μάζα που λείπει κολώντας ένα νόμισμα στην επάνω πλευρά του πτερυγίου με κόλλα υψηλής αντοχής. Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε, είναι να αλλάξετε την θέση των πτερυγίων μεταξύ τους, με τέτοιον τρόπο ώστε τα αντίκρυ πτερύγια να έχουν το ίδιο βάρος.

Ένας άλλος λόγος για να κάνει θόρυβο ο ανεμιστήρας σας είναι να έχει στραβώσει κάποιο πτερύγιο. Για να ελέγξετε το πτερύγιο, ξεβιδώστε το από τον ανεμιστήρα και δοκιμάστε αν είναι επίπεδο τοποθετώντας το πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αν η γεωμετρία των πτερυγίων δεν είναι επίπεδη, αφαιρέστε όλα τα πτερύγια και βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο για να διαπιστώσετε ποιο πτερύγιο έχει αλλοιωμένη γεωμετρία.

Τα στραβωμένα πτερύγια δεν μπορούν να επισκευαστούν και πρέπει σε κάθε περίπτωση να αντικαθίστανται.

Αν ο ανεμιστήρας σας διαθέτει φωτιστικό, μια χαλαρή λάμπα μπορεί να προκαλέσει θόρυβο. Βεβαιωθείτε ότι το ντουί και η λάμπα είναι σωστά στερεωμένες στο σώμα του ανεμιστήρα.

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή για να δείτε αν ο κατασκευαστής συστήνει λάδωμα ή γρασσάρισμα του ανεμιστήρα. Ακόμη και οι ανεμιστήρες που είναι γρασσαρισμένοι από το εργοστάσιο μπορεί να χρειάζονται που και που λίγο ειδικό γράσσο στα σημεία έδρασης. Μπορείτε να προμηθευτείτε γράσσο σε σπρέυ από ένα χρωματοπωλείο. Χρησιμοποιήστε το με φειδώ και σκουπίστε το επιπλέον λάδι για να μην λερωθείτε όταν ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα σας.

Με όλες τις παραπάνω οδηγίες, θα πρέπει να είστε σε θέση να απολαύσετε τον ανεμιστήρα οροφής σας και να χαρείτε ένα ήσυχο και δροσερό απόγευμα.

           

Αφήστε το σχόλιό σας